zondag 24 april 2016

Man Hanging Out


Niet onmiddellijk schrikken als je in Praag op de Husova ineens iets raars boven je hoofd ziet. Grote kans dat dit de sculptuur Man Hanging Out is, van de controversiële Tsjechische kunstenaar David Cerny (1967). Hoog boven de straat hangt een man aan een paal, aan één hand. De andere zit losjes in de broekzak. Relaxed en verontrustend tegelijk.


Inzoomend op het gezicht van deze hangende man meende ik eerst Lenin te herkennen en interpreteerde het kunstwerk als een of ander statement op het communistisch verleden van Praag, maar bij nadere bestudering bleek dat hier Sigmund Freud uitgebeeld wordt.


Freud (1856-1939) werd geboren in Freiberg, een plaats die tegenwoordig in Tsjechië ligt. De bekende psychoanalyticus had zelf last van een aantal fobieën, waaronder een overdreven doodsangst.

Het kunstwerk uit 1996 kan op verschillende manieren geïnterpreteerd worden. Een daarvan is de vraag welke rol de intellectueel zou gaan spelen in het nieuwe millennium, voor Cerny is Freud "het intellectuele gezicht van de twintigste eeuw".

De sculptuur is erg populair en is al in diverse steden te zien geweest, o.a. in Londen, Berlijn, Chicago en Rotterdam.


Meer David Cerny  hier.