donderdag 30 mei 2013

Triceratops


Eerder deze maand schreef ik hier over de opgraving van een T. rex door een team van Naturalis in Wyoming USA. Het zag er toen veelbelovend uit, maar helaas liep het toch anders. Na de eerste teenkootjes en delen van de poot droogde het aantal vondsten snel op en ook het afgraven van een groot terrein waar het skelet zou moeten liggen leverde niets op. Daarom werd er besloten om de opgraving van dit fossiel als afgerond te beschouwen.

Vervolgens werd er overgeschakeld op 'Plan B' en verhuisde het team naar een opgraaf-site een kilometer verderop om daar twee Triceratops-skeletten, die vorig jaar al waren ontdekt, verder uit te graven en veilig te stellen. Dit bleek een fantastisch alternatief, want het team heeft inmiddels drie en mogelijk zelfs vier skeletten van deze indrukwekkende dinosauriër opgegraven. Dat is heel bijzonder want meer dan één Triceratops tegelijk vind je eigenlijk nooit en hier gaat het ook nog om exemplaren van verschillende leeftijd, zodat deze vondst wetenschappers veel kan vertellen over de ontwikkeling en het gedrag van de Triceratops.

Foto: Esther Herberts Naturalis

Ingipsen van de vrijgemaakte botten.
Foto: Esther Herberts Naturalis

Foto: Esther Herberts Naturalis

A Room with a View.
Foto: Servaas Neijens National Geographic Magazine

De Triceratops was een planteneter van negen meter lang en drie meter hoog en zal er waarschijnlijk angstaanjagend hebben uitgezien met zijn enorme kop. Mogelijk dienden de drie hoorns als wapen en beschermde het nekschild tegen de beten van de beruchte vleeseter T.rex die in dezelfde tijd leefde, 68-65 miljoen jaar geleden. Alle vindplaatsen van deze twee dino's bevinden zich in Noord-Amerika.

Naturalis blijft nog wel doorzoeken naar de hoofdprijs: een T.rex voor het vernieuwde museum in 2017. In juli gaat een team verder graven aan een andere vondst van T.rex. Van dit exemplaar is al een deel van de schedel, een onderkaak, losse tanden, wervels en ribben geborgen. De verwachting is dat er nog meer materiaal te vinden is.

Deze Triceratops-schedel heeft Naturalis in bruikleen.