donderdag 2 mei 2013

T.rex


Medewerkers van Naturalis graven op dit moment een Tyrannosaurus rex op in Wyoming, VS. De T.rex is de meest bekende en tot de verbeelding sprekende vleesetende dinosauriër ter wereld. Als Naturalis dit in huis kan halen, wordt het het eerste originele skelet van een T.rex dat te zien is buiten de VS, en zal het zal de publiekstrekker worden van de Dinozaal in het in 2017 geheel vernieuwde museum.

Tyrannosaurus rex (de Koning van de Dinosauriërs) leefde tijdens het late Krijt, 67 miljoen jaar geleden. Het is een van de grootste vleeseters die op aarde heeft rondgelopen. Een volwassen dier kon bijna dertien meter lang worden en 5000 kg wegen. Resten van T.rex zijn alleen in het westen van Noord-Amerika gevonden, daarvan zijn slechts twee skeletten voor meer dan 50% compleet. Meestal gaat het om enkele losse botten of gedeeltelijke skeletten. Relatief complete T.rex-skeletten zijn dus ontzettend zeldzaam.

Deze week is er dagelijks om 16.00 uur in Naturalis een live verbinding via Skype met de opgraaflocatie. Bezoekers kunnen dan vragen stellen aan paleontoloog Anne Schulp waarbij hij het laatste nieuws uit Amerika vertelt. Gisteren zijn de eerste stukken bot van de Tyrannosaurus rex gevonden. Delen van de linkervoet en een paar grotere stukken die duidelijk niet van de voet zijn, maar deel uitmaken van de poot. Er zijn aanwijzingen dat er binnen in de heuvel die uitgegraven wordt meer zit dan alleen de voet. Het ziet er veelbelovend uit.

Veel belangstelling voor de Skype-sessie met Wyoming. In het midden bovenaan de cameraploeg van Hart van Nederland. 

Op het scherm Anne Schulp in Wyoming. Het is daar dan 08.00 uur 's ochtends.


In het rood de stukken bot die tot nu toe gevonden zijn.

Naschrift 30 mei 2013: Helaas liep het allemaal anders dan gehoopt werd. Na de veelbelovende start van deze opgraving droogde het aantal vondsten snel op. Het project werd beëindigd en het team schakelde over op 'Plan B', de opgraving van twee Triceratops-skeletten in dezelfde omgeving. Lees hier verder.