maandag 20 augustus 2012

Leonard in Amsterdam


Morgen geeft Leonard Cohen een concert in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Hij is 77 jaar inmiddels en populairder dan ooit. Eerder dit jaar werd een nieuw studio album ("Old Ideas") uitgebracht waarmee de nummer 1 plek in de album top 100 bereikt werd. Hij was hiermee de oudste artiest met een nr. 1 notering ooit.

In 2008 was Leonard Cohen ook in Amsterdam, toen in het Westerpark. Ik was blij verrast destijds. Zijn laatste tournee was in 1993 en daarna trok hij zich 5 jaar terug in een Boeddhistisch klooster in Californië. Het leek er op dat er nooit meer een kans zou komen om hem live te zien en horen. Waarschijnlijk was er enige noodzaak in het spel. In 2005 bleek vrijwel zijn hele vermogen te zijn verdwenen via onduidelijke transacties van zijn ex-manager. Vlak daarna werd de nieuwe wereldtournee aangekondigd. Die bleek buitengewoon succesvol, een triomftocht eigenlijk. Na deze overtuigende comeback is hij blijven touren tot de dag van vandaag. Stiekem denk ik dat hij gewoon in het harnas wil sterven, op de top van zijn roem.  

Ik heb erg goede herinneringen aan het prachtconcert van 2008. Vanaf zijn opkomst, keurig in het pak, vriendelijke uitstraling, tot de laatste toegift bijna 3 uur later was het perfect. Zijn zware donkere basgeluid, de ingetogen melancholische liefdesliedjes, de poëtische teksten, de voortreffelijke begeleidingsband en achtergrondzangeressen. Leonard bleek in erg kwieke vorm te zijn en bijzonder goed bij stem. Daar had ik niet meer op durven hopen na zijn laatste album. De enige merkbare slijtage zou vergeetachtigheid kunnen zijn. Zijn band werd voortdurend opnieuw voorgesteld. Vergeetachtigheid of bescheidenheid? Hij bedankte de diverse bandleden voor elke solo en betoonde ook dankbaarheid aan het publiek. Het is natuurlijk ook een oude charmeur.  

Van het concert dat hij 5 dagen later in Londen gaf is een live registratie op dvd en cd verschenen.